Zomerschool

Voor duurzame pioniers die tegen de stroom in zwemmen.

Voor iedereen die bewust wil kijken naar zijn of haar eigen persoonlijke rol in de transitie. Ondervind Theory U aan den lijve en leer toe te passen in je eigen transitiepraktijk. Een moment van onconventioneel en diep leren.

Zomerschool: jouw persoonlijke kracht in de duurzame transitie

“The most important work today is both highly systemic and deeply personal” schreven Lucas Simons en André Nijhof terecht in hun boek ‘Changing the Game’. Maar hoe zit dat eigenlijk met dat persoonlijke stuk? Dat zoeken we uit in deze driedaagse Zomerschool, waarbij we verder kijken dan technologische innovatie en ingaan op het belang van sociale innovatie. 

Waar die sociale innovatie begint? Bij jezelf. Wanneer je persoonlijk geraakt wordt door een aspect van de duurzame transitie, ga je sneller een ander pad bewandelen. Geen business as usual meer, maar een verfrissende aanpak waarbij je de nadruk legt op verbinding met jezelf en elkaar. Hoogleraar Transitiekunde Jan Rotmans zei niet voor niets: “persoonlijke verandering is een voorwaarde voor een systeemverandering.” Ga jij met ons de diepte in?

"You cannot have exterior development without interior development to hold it in place"

Wat je leert in de Zomerschool

In deze Zomerschool leer je om jezelf een plek te geven in de duurzame- en circulaire transitie. Hoe verhoud je jezelf tot een systeem dat lineair werkt, terwijl je een circulair product of dienst aanbiedt of nastreeft? Hoe kom je tot een goede samenwerking in de keten, waarbij je trouw blijft aan jouw eigen waarden? En hoe blijf je weg van gevoelens van strijd en moedeloosheid als botsende belangen zich voordoen? Op deze vragen kan je na de Zomerschool antwoord geven.

Waarom dit interessant is voor jou

Programma

Dag 1

 • Transitietheorie aan de hand van Rotmans, Nijhof & Simons en Theory U.

 • Het belang van persoonlijke verandering als basis voor systeemverandering.

 • Persoonlijke vraagverkenning.

 • Ervaren van de eerste fase van Theory U: de moed om met frisse blik te kijken en te stoppen met je gebruikelijke manier van denken.

Dag 2

 • We dalen verder af in de U en leren andere bronnen van informatie en wijsheid aan te spreken in relatie tot het vraagstuk. Leren aandachtig te zijn.
 • Het gebruiken van tegensstellingen (polariteiten) als voordeel in transitiewerk.
 • De kunst van het leiden en volgen.
 • Verdiepen persoonlijke vraagstuk.

Dag 3

 • Langzaam oprijzen uit de U.  
 • Komen tot nieuwe antwoorden, inzichten. 
 • Persoonlijk actieplan geconcretiseerd.
 • Borging.

Ervaringen van deelnemers

De welkome break in je pionierswerk

Praktisch

Deze driedaagse Zomerschool 2024 vindt van 9:00-14:00 uur plaats op: 20 juni, 1 juli en 11 juli 2024.

Voor echte nazomeraars is er ook een editie eind augustus en september, schrijf je vast in.

Locatie:
De dagen zijn op locatie bij duurzame pioniers met bewezen staat van dienst. Jij krijgt voorafgaand aan het programma een shot inspiratie van hen. De vorige Zomerschool vond plaats bij Boerderij Versluis, die van veeteelt naar vezelteelt is overgestapt. Bij Groenendijk circulaire bedrijfskleding en innovatiebureau Horizonteer. Wij streven naar locaties met een centrale ligging, al zijn de mooiste plekjes soms iets verder reizen.

Investering:

  • €995 ex. BTW, inclusief plantaardige lunch en drankjes.
  • Minimaal aantal deelnemers: 8

Goed om te weten

We zijn stikbenieuwd naar wie je bent en waar je uitdaging ligt. Daarom plannen we voorafgaand aan de Zomerschool een kennismakingsgesprek in. Zo zorgen we er ook voor dat er een inspirerende pluimage is in de groep. Door de groepsgrootte heb je ruim gelegenheid om met andere deelnemers te sparren. Uit ervaring weten we dat dat heel waardevol is en jou vooruit helpt in transitiewerk.

Onder begeleiding van

Marloes Gerritsen
Trainer, transitiebegeleider en dagvoorzitter

Ik ben een ervaren en stevige senior trainer, transitiebegeleider en dagvoorzitter van transitieprocessen in publiek-private samenwerkingsverbanden. Ik zet me in voor organisaties die een positieve en duurzame maatschappelijke impact maken. 

Ik maak in opleidingen, ketens en evenementen het verschil door 1) ervoor te zorgen dat iedereen gehoord wordt. 2) plezier en creativiteit in het gezamenlijke avontuur in te brengen en 3) datgene wat niet uitgesproken wordt (de onderstroom) snel naar boven te halen. Ik ben organisatiesensitief, resultaatgericht, schakel gemakkelijk op verschillende niveaus en ben vrolijk en informeel.

Wat je me vast wel eens hoort zeggen
> Laten we even hardop brainstromen; wat als alles kan?
> Tom Poes verzin een list; wat/hoe kan het wel?
> Wat zit erin de onderstroom dat nog naar boven mag komen?

Natasja Helbo Verbeek

Transitie & leiderschapscoach voor wereldverbeteraars

Als ervaren coach en in het werken aan transitie heb ik ervaren dat werkelijke vernieuwing en de spark om ergens voor te gaan vooral een aangelegenheid is die zich afspeelt binnenin mensen. Waar we niet geraakt worden, komen we ook niet in beweging. Ik houd van ervaringsgericht werken. Mijn expertise is (anderen leren) werken met de onderstroom in transities en innovatie. Ik maak graag gebruik van systemische interventies, theory U en werken met polariteiten (Deep Democracy).  Ze maken elke keer weer deurtjes open naar meer impact.

Ik werk gericht, breng rust, weet de kern te raken en eenvoudig terug te geven, dat is wat ik anderen vaker hoor zeggen. Ik pik feilloos op waar de knel zit. Dat werkt verhelderend en soms ook confronterend. 

Het is mijn missie wereldverbeteraars te laten vliegen, en hoog ook!

Inschrijven Zomerschool 2024

Hartigs heeft de door jou verstrekte contactgegevens nodig om contact met je op te nemen over de inschrijving voor de Zomerschool. Daarna ontvang je af en toe een e-mail van ons met praktische informatie, inspiratie over transitiewerk en persoonlijke ontwikkeling. Je kunt je op elk moment afmelden voor deze berichten.

Meer over de Zomerschool...